Pe scurt – nu vindem “povesti” insa avem o poveste a relatiei noastre cu via si vinul.
In aceste locuri via si vinul au traditii de peste 150 de ani (documentati). Noi, cei care ne ocupam de Crama Tomoiu, venim din o familie ce are o traditie in domeniul viticol.
Sufletul Cramei Tomoiu este inginerul viticol Alexandru Tomoiu.Cu o experienta de peste 40 de ani in domeniul viti-vinicol (fiind de la simplu inginer pana la inginer-sef al Statiunii de Cercetare vitivinicole din localitate) el continua o traditie a familiei. Tatal sau a inceput ca dogar ucenic pe langa un unchi. In timpul prizonieratului in Rusia (1942-1946), a continuat meseria iar dupa intoarcere a fost angajat in cadrul unitatii locale Vin-Alcool. In cadrul cramei puteti vedea expuse unelte de dogarie folosite de el.
Desi este o mica unitate, utilajele folosite sunt moderne.Mustirea, fermentarea si filtrarea vinului se fac utilaje moderne. Strugurii culesi in lazi (pentru a nu zdrobi,daca ar fi culesi in saci), sunt prelucrati in un zdrobitor electric. Apoi, in functie de soiul strugurilor, se trec direct in fermentatoare cu temperatura controlata sau trec mai intai prin o presa electrica.
Desigur ca si traditionalul are partea sa. O parte din vinuri sunt tinute la invechit in butoaie iar altele sunt imbuteliate la sticla pentru a se invechi in vinoteca.
Toate elementele se pot observa cand ne vizitati – va asteptam !
Cel mai bun vin, suntem clienti fideli. Multumim de asemeni si domnului Silviu! Succes si recolta cat mai bogata sa aveti! Gabriela- din Bucuresti.
Dupa ce am ajuns acasa si am gustat Merlotul 2022 preluat intr-o sticla de plastic de 5 L, am vrut sa Revin cat Mai curand sa-mi rezerv o cantitate suficienta ptr 2 ani.. Cu adevarat iesit din comun
Vă mulțumim pentru vizita și vă mai așteptăm!